En ny omgang har startet i kampen mot kiloene. I dag på selveste morsdagen – ble det et måltid mat på ho mor!!! Har litt dårlig samvittighet (noe jeg ikke skal ha – jeg skal jo spise sunn mat fremover, men det var faktisk litt vanskelig å spise de første bitene ) og litt lettet for at jeg tok et nytt steg. Jeg var i bursdag i går kveld, og klarte å motstå alle fristelser. I dag var det ingen fristelser, jeg valgte selv å gå ut av ketose og innta mitt første måltid på nesten 4 uker på Chang Cheng.... For å markere morsdagen tenkte jeg at dette ville være det perfekte stedet. Grunn nr. en - jeg kunne velge det jeg ville ha på tallerkenen min selv, og grunn nr. to, jeg kunne velge etter tallerkenmodellen, synes dette var et godt valg! Jeg hadde håpet jeg skulle klare meg fram til onsdag, men etter å ha vært litt svimmel og slapp de siste dagene velger jeg å ta de av neste kiloene uten ketose. Jeg vet at det kommer til å bli litt hardere, men jeg tar heller de ukene ekstra det kommer til å ta og heller ha overskudd til og trene mer enn det jeg har gjort til nå.
På onsdag snakket vi mye om karbohydrater og deres innvirkning på kroppen. Karbohydrater er det primære drivstoffet til energi og ubrukte karbohydrater lagres i kroppen som fett. Derfor er trening veldig viktig. Særlig i en vektnedgangsprosess. Målet er jo at kroppen må bruke litt av det «lagrede» fettet også! Karbohydrater består av sukkermolekyler i ulike former og det påvirker blodsukkeret vårt. Det beste er å ha et så jevnt blodsukker som mulig. Derfor er det lurt å vite hvilke karbohydrater vi bør velge. Glykemisk indeks – GI, er et mål på hvor raskt blodsukkernivået endres etter et måltid. Og er nøkkelen til fettforbrenning.
- Raske karbohydrater får blodsukkeret til å stige rett til værs. Disse kalles monosakkarider, (mono = en) Kroppen bryter disse enkelt ned og går raskt ut i blodet. Det vil si at blodsukkeret går også raskt ned igjen. Monosakkarider er druesukker, (ren glukose) fuktsukker (ren fruktose) og galaktose. Finnes i f.eks frukt, bær, honning, sirup, tørkede frukter, rosiner og svisker. Hvitt mel, brus, corn flakes, ris, sjokolade, kokt kålrot og kokte gulrøtter.
- Disakkarider ( di= to)består av doble monosakkarider. Dvs at kroppen bruker litt lengre tid på å bryte ned disse. (dobbelt så lenge -doble monosakkarider... skjønner? ) Detter er sukrose, (vanlig sukker) maltose (maltsukker) og laktose (melkesukker) Finnes i f.eks juice, brød, druer, pasta, poteter, naturris, mais.
- Polysakkarider (poly = flere) består av flere og sammensatte monosakkarider som kroppen bruker lang tid på å bryte ned. Dette betyr at blodsukkeret hopper ikke opp og ned, men får en jevn riktig kurve. Det er bra! De vanligste polysakkaridene er stivelse, cellulose, og pektin og finnes i matvarer fra planteriket. Grovt brød, kli, hele korn, poteter, brun ris, nøtter, yoghurt, bønner, frukt, bær og grønnsaker.
Håper dette var forståelig? Dette har dere sikkert hørt om dette 1000-vis av ganger, men jeg synes det var verdt noen ord. Jeg kommer i hvertfall til å tenke mye på dette fremover, for vårt kosthold har bestått av mange raske karbohydrater. Nå krysser jeg fingrene for at det blir vekttap på onsdag også – for nå er det ingen vei tilbake. Fra nå av er det 4 kostholds-erstattere og et måltid pr. dag som gjelder. Og jeg vet at kroppen nå vil fylle opp de tomme glykogenlagrene først. Så det blir veldig spennende. Men i morgen er det trening igjen! Og jeg håper det blir litt mer energifylt og givende enn forrige uke! Håper alle mammaene der ute har hatt en fin dag! Ha en god uke alle sammen! :-)
hei :))) håper du har hatt en hærlig morsdag. Ja, nå er det ingen vei tilbake. Det er bare til å stå på videre og slik ukene går, så er du snart over på flere måltider. Du har vært kjempeflink:))))) Gleder meg til å se deg på trening igjen :)))) klem
SvarSlett