Jeg har som nevt tidligere, forstått alt dette med inntak og forbruk, men det har ikke vært nok. Har til tider trent både titt og ofte (skippertaksmennesket vet du) men har ikke sett noen forandringer på vekta? Jeg er glad i mat – noe jeg tror de fleste jeg kjenner, også kan si seg enig i. Mat er kos og vi må ha det for å overleve. Jeg lager middag hver dag – og elsker varme måltider! Jeg spiser også med øynene – det vil si at jeg liker å ha en fargerik tallerken – noe som igjen betyr at jeg alltid har en eller annen form for grønnsaker på tallerkenen min.
Så hva er det da jeg gjør som går så fryktelig galt? Er det for at jeg også liker brød, pasta, poteter, ris og deilige sauser? Mange av fellene ligger ikke i middagene, frokosten eller lunsjene jeg spiser, men de ligger i mengen og i vårt valg av råvarer og ikke minst fordelingen av råvarene! Her er hele cluet! (noen må ha det inn med teskjeer – jeg må ha det med sugerør!) Jeg fikk nemlig noen vekkere på kurset i går! Kanskje du også får noe nå!
VEKKER nr 1
Visste du at hvis du spiser vanlig Norwegia gulost på to brødskiver hver dag i ett år – utgjør dette 6 KILO FETT!!!!! Da hjelper det lite at du dropper smøret, (det kommer i tillegg) eller har «pyntet skiva med både salat og paprika! Går du for lettere norwegia velger du bort mye mettet fett. 150 gr. Norwegia inneholder 40,5 gr fett. Letter Norwegia inneholder 24 gr fett! Det er ikke mer enn litt over 100 kcal som skiller de to, men skal du unngå fettholdig kost burde valget være enkelt!
VEKKER nr 2
Visste du at norsk karbonadedeig inneholder 5% fett pr. 100 gr?
Og at Svensk karbonadedeig inneholder ca 10% fett pr. 100 gr? Det er det samme fettinnholdet som den norske kjøttdeigen! Altså dobbelt så mye fett! Da skulle det valget være enkelt også ikke sant? Kjøttedeiger basert på svinekjøtt, eller kylling inneholder 10% fett pr. 100 gr. Så det er faktisk ikke alltid at kyllingprodukter er det sunneste alternativet.
VEKKER nr 3
For de fleste av oss har den «eksotiske» retten Tacos blitt en like naturlig del av hverdagsmaten som kjøttkakene utgjorde på 70-tallet! Så når fredagen kommer og tacosingrediensene skal kjøpes inn, velg karbonadedeig, lettere norwegia – (og husk at dette IKKE er hovedingrediensen - et lite dryss er bedre enn ikke noe i det hele tatt!) Bruk
fullkornslefse og velg bare en. Lass opp med grønnsaker, karbonadedeig, salsa(inneholder grønnsaker) og topp det hele med mager kesam (105 gr fett i seterrømme, 54 gr fett i lettrømme og 3 gr fett i mager kesam) Det blir en veldig tykk lefse, men legger du ikke opp alt på lefsa med en gang (vanskelig å bite over)har du også til en porsjon til med tacosalat. Dette er noe vi kan leve med vel? Det kan i hvertfall jeg! Etter jeg er ferdig med kostholdserstatterne er jeg sikker på at dette smaker «bælgøtt» som vi sier her på Sellebakk! Og jeg har ikke tenkt til å gå i denne fella igjen i hvertfall. (Må bare legge til at jeg faktisk IKKE er sulten om dagen! Denne matrefleksjonen er kun til for- å dele med dere, og ikke fordi jeg er sugen på tacos! VIKTIG! )
I morgen skal jeg skrive litt om «tallerkenmodellen». Det er noe jeg har hørt om og som jeg har tenkt at - den er det jo ikke så vanskelig å forstå! (den er til og med en tegning – noe som jeg synes er mye enklere å forstå)Men, har jeg brukt den selv i praksis? Neida! Forklaringene fra Marianne ( kurslederen vår, som er så ille flink og tydelig... ) får stadig den berømte «lyspæra» over hodene våre til å lyse... ! Håper jeg klarer det også, i hvertfall nok til å gi dere et lite «blaff»! :-)
Har til slutt lagt ved en «jeg liker link!» Her kan du lese om helt vanlige matvarer som er en naturlig del av det norske kostholdet og hvordan du kan spare opptil 4000 kcal bare ved å velge lettere alternativer av samme type matvare! Intereressant!
Hehe;) helt supert! 4 kg er jo dødsbra;) du kan følge min blogg her: http://loppalisa.blogg.no/?c=1296156033
SvarSlettUtrolig bra, vennen! Jeg blir mer og mer motivert for hver dag - og inspirert!! <3
SvarSlettHei Lisa! Så flink du har vært a! Har noe å henge fingrene i på kveldene med denne bloggingen. Blir jo mer eller mindre som en dagbok! Flott! ønsker dere begge en riktig god helg!! :-)
SvarSlettOg til Habolsnuppa mi! Vet at du ikke er langt unna nå! Klarer jeg, klarer du! stor helgeklem til deg og familien!