torsdag 20. januar 2011

DAG 1


Onsdag 19 januar gikk startskuddet! Mange blide og forventningfulle mennesker møtte til første kurskveld. Det var trangt om plassen, noe som var en god trøst - jeg er ikke alene! Kanskje en litt egoistisk tanke, men det hjelper faktisk. Den hyggelige kurslederen satte oss grundig inn i hva vi skulle ha fokus på den første uken.

Jeg noterte som vanlig iherdig ned alle tips og forklaringer. Vi skal de første ukene kun spise kosterstatning- i form av shaker og supper. Hele 5 poser om dagen... Vi fikk til og med smaksprøver servert på sølvfat av de søte resepsjonsdamene. For vi kunne velge i to forskjellige suppesmaker – en grønnsaksuppe (grønn) og en kylling med karrismak, og tre forskjellige shaker. To med sjokolade, den ene med en hint av mint, og en med jordbærsmak. Vi satt vel alle å tenkte grundig igjennom hva vi skulle velge, (akkurat som om vi ikke kommer til å bli ganske så lei alle smakene etterhvert.) Men hadde jeg måttet spise grandis, pølser og leverpostei hver dag i mange uker, hadde jeg nok blitt rimelig lei det også.

Men, må man, så må man. Har bare meg selv å takke for at jeg har kommet i den situasjonen jeg er i. Har vært veldig enkelt å legge på deg de 20 kiloene, har ikke vært noe strev i det hele tatt, men et sant helvete å komme seg ut av igjen. Det er som bestemoren min bestandig sa: «ondt skal ondt fordrive» Det er ingen enkel utvei, og den første uken kommer til å bli tøff.

Jeg skal kort prøve å forklare hva jeg har i vente de nærmeste dagene. (korriger meg gjerne dersom jeg er helt på jordet)
Kroppen henter energi fra tre kilder:
  • Først kroppens favoritt som er de berømte karbohydratene. (Korn, mel, poteter, grønnsaker, fiber, frukt. )
  • Proteiner, (fisk kjøtt, kylling, egg, linser og bønner)
  • Fett
I tillegg trenger kroppen vitaminer og mineraler.

Kroppen lagrer de karbohydratene (omdannes til glykogen) som ikke blir brukt opp i det som kalles glykogenlager. Nå vi ikke tilfører kroppen karbohydrater vil kroppen hente energi fra disse lagrene til de er tomme. Da må kroppen hente energi fra andre kilder. Kroppen begynner å tære på fettlagrene våre. (Da har de også noe å gå på en stund....) I denne fettforbrenningsfasen frigjør kroppen ketoner. Ketonenes funksjon er å frigjøre fett og gi kroppen energi. Det er det som så fint kalles å gå i ketose. Det er her det begynner å skje ting, men fasen kan så lett ødelegges av å bare spise et uskyldig eple, for kroppen vil helst ha karbohydrater og hopper fort over til denne energikilden om muligheten byr seg. Så ingen epler på noen uker! Det er heller ikke bra for kroppen å gå ut og inn i ketose.

Men det positive er at når vi har kommet i denne fasen skal ketonene gi oss god energi og de tar samtidig vare på muskelcellene, slik at vi ikke skal tape muskelmasse. Dette skal inntreffe etter 3-5 døgn, avhengig av hvor fort glykogenlagrene tømmes. (mine lagre er sikkert stappfulle, etter den lange, deilige ferien jeg har hatt) Dagen da lageret er som godt som tomt, er i følge de som har gjort dette før - den verste. (kan tro jeg gleder meg..)

Gleden var allikevel stor i salen da kurslederen informerte oss om at vi kunne drikke og «spise» to ekstra enheter pr dag! Jeg holdt nesten pusten for å høre hva disse enheten var....
En enhet sort kaffe/te (ikke frukte) pr. dag, (en enhet= to kopper)
En enhet brus = en halv liter cola zero/ Pepsi Max og Fun light pr. dag.
1 pakke tyggis av typen ekstra hvit skrift med sølvpapir
1 pakke Lakerol lilla type
Ikke akkurat noe å rope hurra for, men det var i hvertfall noe....( i nøden spiser fanden fluer)
Det viktigste av alt, var at vi skal drikke 3 liter vann pr. dag...... (Sitter akkurat nå og nyter den siste av 6 halvlitersflasker med vann. Håper jeg får sove i natt....)

Så hvordan har den første dagen min egentlig vært? Jeg må konkludere med at dagen har gått veldig bra! Litt rumling i magen mellom frokost og lunsj, men ikke noe mer en vanlig. Litt kjedelig å svelge i seg lunsjen ved kontorpulten på tre minutter, når de andre brettet opp de fristende matpakkene sine på spiserommet (jeg som ikke synes andres matpakker bruker å være særlig innbydende? Foretrekker min egen.) REMA 1000 besøket...., (alt så så utrolig godt ut, og jeg som i en uke har klødd meg selv i hodet for å finne noe fristende til middag?) Jeg kjøpe målbestemt inn brød, pålegg og middag til min kjære sønn. Men, det verste var nok å blande seg en kyllingsuppe når han snuste og smakte på det deilige brødet jeg hadde kjøpt og fristet meg med stekt rødspette til middag... Men det er han vel unt. (Han har i motsetning til moren ikke et gram med fett på kroppen.) Det rare er at han syntes at suppen min så god ut og luktet så godt! Hadde han hatt muligheten så hadde han gladelig spist den også! Så dagen konklusjon må nok være at man ALLTID har lyst på det man ikke kan få.
Nå venter morgendagen og et lite steg nærmere målet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar