«set point» kalles det når kroppen har nådd en vekt som den ikke har vært under på mange år. Det har jeg fått føle de siste to ukene. Kroppen «nekter» å slippe og det er her det er viktig at hjernen og viljen er staere enn kroppen.....(den er livredd for at jeg skal bli utsatt for krig og hungersnød i noen år – reptilhjernen slår tilbake...) Jeg har vært sta denne uken! Jeg skal ikke gi meg denne gangen, så om det skal ta flere uker..... Gitt opp har jeg tydeligvis gjort før, siden vekten ikke har vært lavere på 8 år!!! De siste to ukene har jeg økt treningsitensiteten noen hakk. (med tre ganger så mye faktisk) De siste to ukene har jeg nemlig snudd litt rundt på «flisa» og hatt to dager treningsfri, istedenfor to dager med trening. Var til og med på styrketrening lørdags morgen klokken 09.00 (?) og på spinning onsdag. Det var to ting jeg ikke liker å gjøre på en uke det. Det kaller jeg å være staere enn kroppen. For kroppen foretrekker å ligge til den våkner av meg selv på lørdager, og den liker heller ikke å slite rumpa sår og rød på en sykkel i mørket. Men jommen sa jeg smør. Denne jenta viser nye og uante sider. (Jeg visste ikke at jeg hadde de selv engang) Apropos smør, denne ukas tema var fett og fettforbrenning. Fett er den mest energi (kaloririke) næringsstoffene. For mye ubrukte karbohydrater omdannes også som fettreserver.
Men hvorfor trenger kroppen fett?
- Underhudsfettet beskytter mot varmetap
- Fettet beskytter indre organer mot slag og støt
- Energireserve
Det er jo forståelig. Men så var det det med forskjellige fettgruppene. Mettet- umettet- freumettet- og enumettet fett, transfett... Er ikke noe rart at men blir frustret? Skal prøve å forklare på en forståelig måte.....
Mettet fett. Fett som ikke er så bra for helsa vår. Fast i konsistensen. Kjøttvarer med synlig hardt fett. Og alle melkeprodukter. Smør, melk, ost, rømme osv.


Umettet fett. Fett som er mer gunstig for helsa vår. Mykt eller flytende i konsistensen. I denne gruppen kan vi dele ytterligere inn i to grupper.
Enumettet – finne i naturen – oljer
Flerumetted – omega 3 og fiskeolje


Transfettsyrer er i korthet umettet fett som gjennom industrielle prosesser har fått en annen struktur. Dette fettet har skadelig påvirkning på oss. Økt kolesterol, økt fare for hjerte- og karsykdommer og påvirker immunsystemet negativt. I matvaredeklarasjonene er dette merket som «herdet plantefett» og «herdet planteolje» det siste nye nå er også palmeolje som gir de samme negative påvirkningene i kroppen som transfettet. I matvaredeklarasjonene blir denne oljen deklarert som vegetabilsk olje – men har altså IKKE de samme gunstige påvirkningene som andre naturoljene.

Det er ikke noe rart at en blir litt frustrert? For lite fett er skadelig for helsen og for mye fett er skadelig for helsen.....
Hvilke valg skal jeg egentlig ta. Jeg vil jo gjerne forbrenne fett akkurat nå - og helst ikke tilføre så mye ekstra! (100 gram olje gir 900 kcal. 1 gram fett gir 9 kcal.) Når vi varmer opp de såkalt sunne oljene – forandrer de form og blir ikke så sunne alikevel (?) Men hvordan skal vi få «has» på fettcellene som er til overs? (og ikke beskytter og bidrar positivt) Det er heller innviklet, komplisert og laaang prosess. (jeg skal ikke begi meg ut på doktorgradforklaringen) men kort- kort fortalt så foregår det på følgende måte:
fettcelller – er fordelt over hele kroppen, (på gunstige og ikke så gunstige steder – punktforbrenning er derfor umulig - dessverre) i muskler og visse organer (bl.a. leveren) er det vevet som står for mesteparten av fettforbrenningen. De lagres altså et sted og forbrennes et annet sted. Derfor må det skje frigjøring av fettet. Frie fettsyrer transporteres i blodet og f.eks til en muskel. Derfor er «cluet» å slippe fettet fri!!!!! Mange og i et hurtig tempo. Flere jo bedre!!! Men de er fremdeles ikke klare til å bli forbrent.... de må inn i cellenes kraftstasjoner (mitokondriene) der forbrennes de og gir energi! (lettere å forstå hvordan en bilmotor fungerer – sug – press – pang -blås)
- Utskillingen av frie fettsyrer skal fungere raskt og påvirkes av hva du spiser og av energiforbruk.
- De frie fettsyrene transporteres mest effektivt i blodet når det er tyntflytende og påvirkes derfor av hva vi spiser og hastigheten øker ved fysisk aktivitet.
- Det siste trinnet er da hvor fort tar musklene våre opp de frie fettsyrene og kvitter seg med dem en gang for alle? Jo ved riktig kosthold, kosttilskudd og trening!
Fettklumpen og muskelen veier like mye.....Viktig å tenke på når kiloene står - fram med målebåndet! Litt lettere å forstå gevinsten av kombinasjonen - styrketrening og utholdenhet!!!!
Konklusjonen blir da følgende: Ikke bli fettfanatiker – fettfobiker eller fet – ingen av delene er særlig gunstig.... Litt frustrert? Jeg er, men jeg har en forståelse av hva som skjer i kroppen min i hvertfall og skal prøve etter beste evne å velge rett mat. Alt med måte og med en god dose trening. Snart er våren her og det blir fett ass! Ha en fortreffelig uke:-)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar